Kulturhuset Karelia
Skillnadsgatan 11
10600 Ekenäs
Telefon: 044-355 6060
info@kulturhusetkarelia.fi

Biljettluckan öppen onsdag-fredag kl. 12-18

Biljetter går också att köpa i Motel Marine, Luckan i Karis och dygnet runt på netticket.fi

 

Aktuellt

Stage night, 8.12 kl. 18:30

Rock, pop, ungdomlig glädje och energi! Lärkkulla Music och banklubben Rockin' Karelia stiger upp på Karelias scen för årets sista Stage night. Läs mera »
28.11.2022 kl. 12:45

Folkefiender 21.1.2023

22.11.2022 kl. 19:36

Julkortsverkstad, 26.11

Kom med och pyssla julkort!Läs mera »
15.11.2022 kl. 18:00

Carl Stanley - Akta huet 30.3.2023

24.10.2022 kl. 19:18

Del 20: Älskade orkestern!

18.07.2021 kl. 12:27
Vad förenar en bil-viskare, en Abloynyckelspecialist, en "baywatchare" och en makaronilådsmästare? Svaret är musiken, där denna fyrväppling bildar Älskade VR-orkestern. Vem är de? Ingen mindre än Nicke Björkqvist, Kjell Ekholm, Uffe Enberg och kapellmästaren Teddy Granroth.

Här är de:

Nicke Björkqvist - 47 år, mångsysslare från Ekenäs

Han börjae sin skolgång i Österby och fortsatte i Ekenäs, där han sedan också studerade till merkonom. Restonom blev han sedan i Helsingfors. Nu basar han för gästhamnen i Ekenäs och Ekenäs Camping Ab där han också agerar strandvakt.

Hans instrument är trummor men han har också sång som hobby. Han gillar kombinationen musik och teater och har medverkat tidigare i Musicalen Flopp och Polis Polis.

Om Älskade VR säger han: ”Jag ser mycket fram emot produktionen”.

Kjell Ekholm - 65 år och äkta Bromarfbo

Efter avslutad folkskola fick Kjell vara med om något extra i Tenala i form av första experiment-grundskolan i Finland: "Där lärde vi oss allt!"

Mellanår på en järnaffär följde, där han lärde sig läsa av Abloy-nycklar och därefter studerade han 3 år på Handelsinstitutet för att bli merkonom. Började frilansa som redaktör/ musikredaktör på tidningen Västra Nyland samt Radio Västnyland, och följde med musiklivet som ledde till att han grundade egen skivaffär som hette Melody Music.

Kjells instrument är bas. I tre år turnerade han med Paul Oxleys Unit runt om i Finland på 1980-talet. Hans huvudsyssla blev att vara fastanställd på Yle i 32 år där han gjorde allt…fast inte andakter.

Numera frilansar han med program på Yle. Han råkar känna stor passion för ett gammalt torp som han renoverar och restaurerar och då tyckte han ha en orsak att skaffa sig en grävmaskin.

Om Älskade VR säger han: ”Spännande, annorlunda projekt och man vet inte hur det slutar”.

Uffe Enberg - 65 år och nybliven farfar

Han har medverkat i många band, men för att nämna några är kanske ändå Paul Oxley´s Unit, Country Express och Balancer med Jukka Tolonen de viktigaste. Aktiv har han också varit i lokala musikaler och revyer och också spelat någon huvudroll på 1980 och -90 talet.

På Yle hann han jobba i 20 år och och en musikstudio har han ägt - att jobba med personer med specialbehov har varit nära hjärtat.

Uffe är en musikens mångsysslare!!

Han är född och uppvuxen i Ekenäs där han efter avslutad skolgång också gick armén och därefter gällde Helsingfors och Tekniska skolan.

Förutom att landestället i Persböle är viktigt har han alltid varit intresserad av att pynja med motorcyklar, bilar, turnèbussar och båtar, vilka är hans stora hobby. Jag kallar honom bil-viskaren.

Om Älskade VR säger han: ”Temat är lokalt och ligger nära hjärtat. Intressant ämne. Jag är mycket glad att få vara med!”

Teddy Granroth - 51 år, från Karis, musikens mångsysslare

Han spelar många instrument som piano, violin, bas och dragspel. Han halkade i misstag in på musikbanan där han började med två år på Lärkkulla som 16-18 åring. Efter civiltjänstgöringen flyttade han till Jakobstad för att studera i fem år vid Konservatoriet. Åren var 1988-93.

Länge jobbade han som musiklärare men sedan 2017 har han varit lärare och frilansmusiker på deltid. I hela 17 somrar har han varit kapellmästare på Raseborgs sommarteater!

Men förutom det har han också medverkat i mindre föreställningar samt lokala revyer.

På Svenska Teatern har han medverkat bla i Sound of Music som kapellmästare.

Teddy leder också Manskören Raseborg.

Om Älskade VR säger han: ” Jättebra projekt och skojigt att göra teater efter 1.5 år av paus.”

Bloogen håller nu lite sommarpaus- vi återkommer i augusti. Ha en skön sommar!

 

Text: Lilli Sukula-Lindblom

Foton: Chris Senn