Kulturhuset Karelia
Skillnadsgatan 11
10600 Ekenäs
Telefon: 044-355 6060
info@karelia.huset.fi

Biljettluckan är stängd tillsvidare.

Biljetter fås från Luckan i Karis, samt www.netticket.fi

 

Aktuellt

Musik mot pandemin - Karelia Live

09.04.2021 kl. 20:27

Del 15: Världspremiär x två

Finns det faktiskt någon i Västra Nyland som aldrig spelat teater förr? Läs mera »
07.04.2021 kl. 10:37

Del 14: Inga nunnor - den här gången

Dags att presentera: Yvonne Kevin-Ekman och Lotta Lerviks!Läs mera »
28.03.2021 kl. 23:03

Del 13: Pojken som numera tituleras gubbe spelar med sångerskan från ”världens bästa kör”! Läs! Läs!

Balkongparet i pjäsen Älskade VR ska den här bloggen handla om, dvs Ekenäsbon Malin Wikström-Orre 49 år som spelar Gun-Maj och Micke Enberg 71 år som spelar Göran.Läs mera »
22.03.2021 kl. 18:47

Del 12: Tredje gången gillt hoppas vi!

Premiär av föreställningen Älskade VR hålls i höst - och ja, vi har flyttat fram ett planerat premiärdatum redan två gånger...Läs mera »
07.03.2021 kl. 20:01

Del 11: Han har gjort allt från Muppet Show till manuset för Raseborgspjäs

21.02.2021 kl. 21:50
Vi presenterar hela gänget bakom Älskade VR. Nu dags för nästa skådis: Tapsa Laasonen.

I turen att presenteras står ingen mindre än Tapsa Laasonen, 61 år, som med sin långa erfarenhet som skådespelare, regissör och författare figurerat i otaliga uppsättningar i Västnyland.

Redan under abi-året var han med om ett stort spektakel, Muppet Show, tillsammans med sin klasskompis Stefan Elf. Arbetsgruppen hade goda kontakter och skaffade mjuka och lurviga tyger som de sedan sydde till dräkter under nätterna. Skådespelarnas ansikten syntes överhuvudtaget inte, utan alla repliker spelades upp playback via fyra kasettspelare och högtalare.

Under studietiden grundades sedan Royal Disaster Theatre för att eleverna vid sidan av studierna i engelska kunde praktisera språket, med hjälp av workshops som leddes av en engelsk skådespelaren Peter Forward.

På allvar drog skådespelarkarriären igång då Sixten Stjernberg ringde och frågade om Tapsa ville medverka i en liten roll i Spelman på taket vid Raseborgs Sommarteater. Liten var ju inte rollen som Motl som gifte sig med Tevjevs äldsta dotter - men en succe blev det. Året var 1987.

Året därpå skrev Tapsa pjäsen Spöket på Raseborg, och därpå följande år hade jag äran att spela mot honom i rollen som Maria Åkerblom på den nya stora scenen.

Tenala UF, Tuffen, med Stefan Elf i spetsen drog med honom till flera år av Ray Cooney-farser, cirka 15 produktioner.

I Älskade VR axlar Tapsa en av alla äldre skådespelares drömroll, att inte behöva lära sig replikerna utantill. Han kan läsa dem mestadels från papper och vara osynlig för publiken.

Med sin behagliga röst för han oss vidare i pjäsen som högtalarrösten Hjalmar.

Om sin roll som högtalar-Hjalmar säger Tapsa såhär: Att man äntligen får spela en roll som passar in på uttrycket ”han har ett perfekt ansikte för radioteater”!